• רח' וייצמן 14, קומה 17, יחידה 1705, תל אביב
  • טלפון: 03-5476685

banner

להזמנת תורים נא להתקשר 03-5476685
רח' וייצמן 14, קומה 17, יח' 1705, תל אביב 

map

 

מבוטחי מכבי ניתן לקבוע תור דרך האינטרנט

macabi-banner

טיפול חיסוני לאלרגיה

טיפול חיסוני לאלרגיה, אימונותרפיה, או "חיסונים לאלרגיה" מתייחסים להשראת עמידות בפני הגורם לאלרגיה באמצעות חשיפה הדרגתית לכמויות עולות של הגורמים לאלרגיה.

באימונותרפיה לאלרגנים נשאפים (למשל אבקניים של עץ הזית) יש ניסיון של שנים רבות. כאשר הרופא מאבחן למשל נזלת אלרגית ומחליט שמומלץ לטפל בחולה באמצעות "חיסונים", צריך ליידע אותו על מספר עובדות: מדובר בטיפול ארוך דו-שלבי.

  • בשלב ראשון, שלב ה"בנייה" על הנבדק לבקר במרפאה כל שבוע ע"פ השעות שבמרפאה יש חיסונים. בשלב זה המטופל יקבל מינונים עולים של חיסונים כל שבוע עד השגת מינון יעד. שלב זה מתארך כ-4-5 חודשים בממוצע.
  • בשלב שני, שלב ה"החזקה", המטופל יקבל חיסון באותו מינון שהושג בסוף שלב הבנייה, אבל פעם בחודש, כך למשך 3-5 שנים. מי שבסוף שלב הבנייה לא נהנה מהטבה בתסמינים, לא ימשיך בשלב החזקה כי הטיפול נכשל.

חשוב לציין שהטיפול הזה לא מתאים למי שלא יכול להתמיד בו. צריך לקחת בחשבון שיש סיכון לתגובות מקומיות (נפיחות וכאב בזרוע, מקום הזריקות), תפרחות מגרדות, ארועים של קוצר נשימה. חשוב לציין שבאופן נדיר עלולות להופיע תגובות קיצוניות כגון אנפילקסיס: מצב מסכן חיים עם חנק, תת-לחץ דם, תפרחות ואף מתוארות בספרות מקרי מוות. עם זה אמור, טיפול אימונותרפי הוא טיפול שגרתי שבתנאים הנכונים בטיחותי, אבל העומס הטיפולי והסיכון להשפעות לוואי מכתיבים לשקול טיפולים אחרים לפני ששוקלים טיפול זה.

לגבי אלרגיות למזון, קיים היום טיפול להשראת עמידות למזון במספר מרכזים רפואיים בעולם, כולל בארץ ואומנם הטיפול בינתיים נחשב כמחקר קליני, הצטבר ניסיון משמעותי והושגו תוצאות מרשימות. בטיפול זה הלוקה באלרגיה למזון מקבל במסגרת אישפוז יום בבית חולים ולאורך מספר שעות ומספר ימים מינונים עולים של המזון אליו אלרגי תוך טיפול בהשפעות לוואי שמופיעות, כך שאחרי מספר ימים נקבע איזה סף של סבילות. המטופל ימשיך לקבל מינון זה של מזון בבית למשך כחודש (שוב, תוך טיפול בתופעות לוואי אם יהיו). כעבור חודש חוזר לאישפוז יום בבית חולים ע"מ להעלות את המינון ולקבוע סף חדש. וכך עד שכעבור 3-4 חודשים בממוצע ניתן בהרבה מקרים להשיג מצב של סבילות חופשית למזון. במקרים אחרים ניתן לפחות להעלות את הסף לתגובה בצורה שהסיכון לתגובה עקב זיהום המזון עם המזון שגורם לאלרגיה יורד. דבר זה בפני עצמו חשוב כי מוריד את סיכון לתגובות מסכנות חיים.