• רח' וייצמן 14, קומה 17, יחידה 1705, תל אביב
  • טלפון: 03-5476685

banner

אסתמה

אסתמה היא מחלה כרונית שכיחה מאד. ההערכה היא שבעולם המפותח בין 10-18% מהאוכלוסייה סובלים מאסתמה. אסתמה נובעת מתגובתיות יתר של דרכי הנשימה. באנשים הלוקים באסתמה, דרכי הנשימה מגיבות לגורמים שונים עם התכווצות של השריר סביבן, דבר שמצמצם את קוטרן, ותהליך דלקתי אשר מייצר הפרשות מרובות.

הקוטר הצר של דרכי הנשימה מפריע בעיקר בנשיפה וכתוצאה מזה הריאות מתנפחות וצוברות אוויר עני בחמצן. ההפרשות הנשימתיות עוד מפריעות יותר לתהליך הנשימה ועלולות לסתום את דרכי האוויר הקטנות.

אסתמה מסתמנת בקוצר נשימה, שיעול, צפצופים, הפרשות נשימתיות, נשימה מהירה, תחושה של לחץ בחזה ולעיתים גרד ברקמות סביב דרכי הנשימה.

חשוב לציין שבין התקפים, בן אדם הלוקה באסתמה יכול להיות אי-תסמיני לגמרי והבדיקה הגופנית יכולה להיות לגמרי תקינה.

הסיבה למה כמה אנשים מפתחים אסתמה לא ברורה. אנשים שסובלים מאסתמה עלולים להתלקח לאחר חשיפה לגורמים אלרגיים שונים (אם פיתחו רגישות אליהם) כגון קרדית אבק הבית, עובש, בעלי חיים, תיקן ("ג'וקים"), אבקניות של עצים, דשאים, עשבים. חשוב לציין שאנשים עם אסתמה עלולים להתלקח או להחמיר מצבם לאחר חשיפה לחומרים מגרים שונים כגון "אקונומיקה" (כלוריד), חומרי ניקוי מסוימים, ריחות מסוימים כמו בשמים ועוד. גם מחלות שונות עלולות לגרום להתלקחות אסתמה, בולטים בינן מחלות נגיפיות (וירליות) בדרכי הנשימה. לפעמים גורמים תעסוקתיים עלולים לגרום לאסתמה, לדוגמה חשיפה ממושכת לקמח אצל קונדיטור, לעצים מסוימים אצל נגר ועוד. אצל כמה אנשים שלוקים באסתמה חשיפה לאוויר קר או ביצוע מאמץ משמש כגורם משרה להתלקחות של אסתמה.

אסתמה מחלה עם טווח חומרה רחב מאד, יש מקרים עם אסתמה קשה מאד עד כדי מסכנת חיים (כל שנה מתים בעולם רבע מיליון אנשים עקב אסתמה) ובאותו הזמן יש הרבה מקרים של אנשים אשר לוקים באסתמה שיכולים לחיות את כל חייהם ללא אבחנה וללא טיפול, אך איכות חייהם ייפגע בלי שידעו שניתן לחיות טוב יותר. אנשים האלה יסבלו בתנאים מסוימים מאי-נוחות בנשימה, שיעול ממושך לאחר שפעת, אי-סבילות למאמצים עקב שיעול, ויחשבו שכך צריך להיות. לא כל אסתמה מצפצפת, לא כל אסתמה קלה לאבחון.

האבחנה של אסתמה תלויה בראש הרשימה בחשש. לא תמיד ההסתמנות טיפוסית. לצורך אבחון הרופא מבצע בדיקת ספירומטריה או תפקודי ריאות, בדיקה מיועדת לאתר חסימה הפיכה בדרכי הנשימה. לפעמים, כאשר החשש גבוה מאד והבדיקות הנ"ל לא מצליחות להוכיח אסתמה, ניתן לבצע בדיקת תגר מטאכולין, בדיקה שמתבצעת בבית חולים בה הנבדק נושם אינהלציה של חומר מטאכולין שבאנשים עם אסתמה גורם לתגובה של התכווצות של דרכי הנשימה בריכוזים נמוכים שאצל אנשים ללא אסתמה, לא גורמים לכך.

חשוב שאנשים עם אסתמה יעברו בירור לאלרגיות לגורמים סביבתיים בינם לקרדית אבק הבית, עובש, בעלי חיים, תיקן ("ג'וקים"), אבקניות של עצים, דשאים, עשבים.

הטיפול באסתמה מתחיל בהרחקה, במידה האפשרי, של גורמים שמשרים התלקחות. אנשים עם אסתמה קלה יכולים להזדקק לעיתים רחוקות במשאף מרחיב סימפונות כמו וונטולין או אארובנט. אלה שמתלקחים לאחר פעילות גופנית יכולים למנוע זאת באמצעות משאף מרחיב סימפונות חצי שעה לפני ספורט.

אנשים עם חומרת אסתמה מעבר לזה צריכים לקבל גם משאף עם סטרואידים לצורך מניעת התקפים. משאפים שמשלבים סטרואידים ומרחיבי סימפונות (סימביקורט, סרטייד) זה המענה לרמת חומרה הבאה. אלה שלא מסתדרים בטיפול זה, יכולים לקבל תוספות כמו למשל סינגולאר או סטרואידים בטבליות דרך הפה. במקרים קשים תוספת של קסולאר-נוגדן מכוון נגד IgE (הנוגדן של אלרגיה) עשוי לסייע.

באופן נדיר ורק במקרים בהם קיימת הוכחה של תפקיד מרכזי של גורם סביבתי לאלרגיה שנגדו קיים חיסון, ניתן להציע גם טיפול בחיסונים לאלרגיה (אימונותרפיה). טיפול זה מהווה צורך לביקור שבועי אצל הרופא לפרק זמן שנע בין 3-5 חודשים, ולאחר מכן טיפול חודשי לבין 3-5 שנים. בטיפול זה עלולות להופיע השפעות לוואי כגון נפיחויות במקום ההזרקה (בזרוע), גרד, ואפילו תסמינים מפושטים כמו תפרחת מגרדת וקוצר נשימה. לטיפול בחיסונים יש משמעות לוגיסטית כבדה וסיכון לתגובות. הסיכון להתלקחות של אסתמה לאחר חיסון צריך להיות מרכזי בשיקול של תועלת נגד סיכון.

לסיכום, אסתמה היא מחלה הרבה יותר שכיחה ממה שחושבים והרבה אנשים עם שיעול כרוני או שסובלים מקשיי נשימה לאחר מחלות וירליות לוקים באסתמה אשר פוגעת באיכות חייהם. הטיפול באסתמה מוצלח מאד בד"כ.