• רח' וייצמן 14, קומה 17, יחידה 1705, תל אביב
  • טלפון: 03-5476685

banner

דלקת עיניים אלרגית

קונג'ונקטיביטיס אלרגית או בשם האנגלי Allergic Conjunctivitis.

אלרגיה בעיניים היא בעיה שכיחה שמופיעה בכ-20% מהאוכלוסייה ומתבטאת בגרד, ריבוי דמעות, אודם ונפיחות בעיניים. יש כמה סוגים של אלרגיה בעיניים שעלולים לסכן את הראיה. בנוסף לתופעות האסטטיות הישירות הנובעות מהאלרגיה בעיניים (נפיחות, אודם), העור סביב לעיניים אלול להפוך לכהה יותר כתוצאה מהאלרגיה הכרונית בעיניים.

כ-60% מהאנשים שסובלים מנזלת אלרגית (אלרגיה באף, "קדחת השחת", ריניטיס אלרגית או בשמות האנגליים Hay Fever, Allergic Rhinitis) סובלים גם מאלרגיה בעיניים.

הסוג השכיח ביותר של אלרגיה בעיניים יכול להיות עונתי או כלל שנתי, תלוי בגורמים ובחשיפה אליהם.

גורמים לאלרגיה בעיניים הם גורמים סביבתיים כגון אבקניות של עצים, דשאים ועשבים, בעלי חיים וקרדית אבק הבית. למרות זאת, חומרים שאנחנו מביאים לעיניים כמו עדשות מגע, חלקיקי גומי, חומרי קוסמטיקה עלולים לפעמים גם לגרום למחלה דומה.

הטיפול בדלקת עיניים אלרגית מתחיל בהרחקה, במידה האפשרי, של גורמים המעוררים אלרגיה. במקרים רבים כאשר הדלקת בעיניים היא תסמין קטן יחסית במסגרת נזלת אלרגית, ניתן לטפל באלרגיה באף בתרופות אנטיהיסטמיניות (טבליות) ותרסיס סטרואידים. התרופות האנטיהיסטמיניות יעניקו הטבה מהירה מבחינת האלרגיה בעיניים וקיימת סבירות גבוהה שלאחר הטבה מבחינת האלרגיה באף בזכות התרסיס סטרואידים, גם האלרגיה בעיניים תהיה בשליטה אפילו לאחר הפסקת תרופות אנטיהיסטמיניות.

כאשר התסמינים של האלרגיה בעיניים משמעותיים יותר, ניתן להשתמש בתרופות אנטיהיסטמיניות בטיפות לעיניים. תרופות אלו, כגון טיפות אופטילסט, ניתן להשתמש גם לפי הצורך.

אם תסמינים האלרגיה משמעותיים מאד ניתן להתחיל טיפול בסטרואידים בטיפות. טיפול בסטרואידים בטיפות יעיל מאד אך לא ניתן להשתמש בהם לזמן ממושך עקב סיכון של התפתחות גלאוקומה (עליית לחץ תוך עיני) או לקטרקט (בעיה בראיה משנית לאיבוד שקיפות הקרנית). תרופות אנטיהיסטמיניות פומיות (בטבליות) הם מענה אפשרי לתסמינים של אלרגיה בעיניים. גם לעיתים ניתן לטפל בטבליות עם סטרואידים להשראת הפוגה מהירה אך לתקופות קצרות. כאשר האלרגיה בעיניים משמעותית ואין פתרון יציב באמצעות טיפולים הנ"ל ובמידה והגורם לאלרגיה אותר ויש חיסון נגדו, ניתן להציע "חיסונים" (אימונותרפיה). טיפול זה מהווה צורך לביקור שבועי אצל הרופא לפרק זמן שנע בין 3-5 חודשים, ולאחר מכן טיפול חודשי לבין 3-5 שנים. בטיפול זה עלולות להופיע השפעות לוואי כגון נפיחויות במקום ההזרקה (בזרוע), גרד, ואפילו תסמינים מפושטים כמו תפרחת מגרדת וקוצר נשימה. לטיפול בחיסונים יש משמעות לוגיסטית כבדה וסיכון לתגובות.

חשוב תמיד לזהות סיבוכים שכיחים של אלרגיה בעיניים: אנשים הלוקים באלרגיה בעיניים נוטים לפתח זיהומים: במקרים האלה ההתלקחות מתחילה לרוב בעין אחת, ההפרשות הם מוגלתיות. בבדיקה אצל הרופא עיניים ניתן לגלות סימנים נוספים ייחודיים לזיהום כגון הסננה דלקתית בשכבות הקרנית, קשרי לימפה מוגדלים.

במקרה של הרכבת עדשות מגע, בזמן התלקחות אלרגיה בעיניים, גם אם אנחנו חושבים שלא קשורה לעדשות מגע, יש להימנע משימוש בעדשות מגע עד קבלת אישור לכך מרופא עיניים וזאת על מנת למנוע נזק בלתי הפיך.

בהקשר לאלרגיות בעיניים, השיתוף פעולה בטיפול בין רופא אלרגולוג לרופא עיניים חשוב מאד.

לסיכום, אלרגיה בעיניים כבעיה בודדת או במסגרת מחלה אלרגית אחרת, היא תופעה שכיחה שפוגעת באיכות חיים וניתנת לטיפול באופן מוצלח.