• רח' וייצמן 14, קומה 17, יחידה 1705, תל אביב
  • טלפון: 03-5476685

banner

נזלת אלרגית

אלרגיה באף, ריניטיס אלרגית, "קדחת השחת" או בשם האנגלי Allergic Rhinitis, Hay Fever.

נזלת אלרגית מתאפיינת בתסמינים רבים (לא חובה כל התסמינים): התעטשויות מרובות ברצף, נזלת שקופה ונוזלית, גרד באף, גרד בחיך, גודש באף ("אף סתום") .

לעיתים קרובות יש גם מעורבות של העיניים בצורה של דלקת הלחמיות (קונג'ונקטיביטיס) המתבטאת באודם, דמעות, גירוי ונפיחות בלחמיות. כרבע מהאוכלוסיה במדינות מפותחות (בינן ישראל) סובל מנזלת כרונית (לא כל מקרה זה נזלת אלרגית). נזלת כרונית פוגעת באיכות חיים שלנו באופן משמעותי ובביצועים שלנו בעבודה ובלימודים. הרבה אנשים הסובלים מנזלת אלרגית לא מסוגלים לנשום טוב בלילה, נוחרים באופן קבוע ונושמים דרך הפה, דבר שגורם לשינוים בלתי רצוים במבנה הפנים כמו כן למנוחה לקויה ולעייפות כרונית. הביצועים הלקוים אצל ילדים בבית ספר עלולים להיות קשורים לנזלת אלרגית שמובילה לעייפות כרונית ובעיות בריכוז ובשמיעה.

נזלת אלרגית יכולה להיות משנית לתגובה אלרגיה לאבקניות של עצים, דשאים, עשבים. נזלת אלרגית יכולה גם להיות משנית לתגובה אלרגיה לקרדית אבק בית (חרק מיקרוסקופי שניזן מחלקיקי עור שנושרים מאיתנו ונאגר באבק בבית), או משנית להפרשות/חלקיקי עור/שיער של בעלי חיים. נזלת אלרגית יכולה להיות מחלה תעסוקתית למי שעוסק בעבודה עם קמח (קונדיטור למשל) או לטקס (גומי).

באופן נדיר, ריניטיס אלרגית יכולה לנבוע מאלרגיה למזון, אך במקרים האלה חייבים להיות תסמינים אלרגים במערכות אחרות כגון גרד בפה, נפיחות בפה ותפרחת מייד אחרי אכילת הגורם לאלרגיה.

לא כל נזלת היא אלרגית, גורמים אחרים ידועים הם נזלת מושרת ע"י תרופות, ריניטיס אטרופית, ריניטיס ווסומוטורית, ריניטיס הורמונלית (למשל באישה בהריון).

אנשים אשר לוקים בנזלת כרונית, במיוחד הלוקים בנזלת אלרגית סובלים גם מרגישות מוגברת לזרימות אוויר, לריחות שונים כגון ריחות עישון, בשמים, חומרי ניקוי ועוד, דבר שעלול להפוך למכשול תפקודי וחברתי.

בנוסף, נזלת אלרגית שלא מטופלת עלולה להסתבך במחלה בסינוסים, בפוליפים באף, בבעיות באוזניים כגון הצטברות נוזלים וירידה בשמיעה. ידוע שהעדר טיפול של נזלת אלרגיה עלולה גם להעיר התפתחות של אסתמה. הסיבוכים הנ"ל אחראים על תחלואה מיותרת ונמנעת ואף עלולים להזדקק בניתוחים.

לטיפול של ריניטיס אלרגית יש אבן יסוד: הימענות מהגורם לאלרגיה אם מתאפשר. דבר זה ניתן למשל כאשר הגורם הוא בעל חיים. יש גם מקרים בהם לא מתאפשר, למשל כשהגורם הוא אבקנית של דשאים אשר יהיה באוויר רוצים או לא בעונה החמה (במדינת ישראל, חודשים רבים).

ניתן לטפל בתרופות אנטיהיסטמיניות ע"מ להפחית באופן מהיר את התסמינים.

חשוב לציין שיש סכנה בשימוש ממושך של תרופות מיועדות "לפתוח את האף" כמו למשל תרופות נגד "גודש האף", שעלולות לגרום להתרגלות, תנגודת, תלות ואף להשפיע בתפקוד הלב. שימוש בתרופות האלה חייב להיות מוגבל בזמן.

אם האלרגיה היא כרונית או חוזרת לעיתים קרובות, חשוב מאד להתחיל טיפול בסטרואידים בתרסיס (אשר כמעט פטורים מתופעות לוואי). טיפול בסטרואידים בתרסיס יעיל מאד, ובד"כ משרה הפוגה מלאה של התסמינים. חשוב מאד לציין שתועלת התרסיסים של סטרואידים מופיעה מספר שבועות לאחר תחילת הטיפול ולכן אין לשפוט את תוצאות הטיפול באופן מיידי.

למיעוט הסובלים מאלרגיה בהם טיפול בסטרואידים בתרסיס לא העניק פיתרון, ניתן להציע "חיסונים" (אימונותרפיה) לגורם לאלרגיה, אך טיפול זה מהווה צורך לביקור שבועי אצל הרופא לפרק זמן שנע בין 3-5 חודשים, ולאחר מכן טיפול חודשי לבין 3-5 שנים. בטיפול זה עלולות להופיע השפעות לוואי כגון נפיחויות במקום ההזרקה (בזרוע), גרד, ואפילו תסמינים מפושטים כמו תפרחת מגרדת וקוצר נשימה. לטיפול בחיסונים יש משמעות לוגיסטית כבדה וסיכון לתגובות. בנוכחות טיפולים יעילים כמעט ללא השפעות לוואי (למשל סטרואידים בתרסיס), מיעוט האנשים חייבים לקבל טיפול בחיסונים. חשוב לציין שחיסון מתאפשר אם הגורם לאלרגיה ידוע וקיים חיסון לאותו הגורם.

לסיכום, אלרגיה באף היא מחלה שפוגעת קשות באיכות חיים שלנו ושניתנת לטיפול באופן מוצלח מאד.